Vecka 32

BEBIS

I vecka 32 väger din bebis runt 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå. De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan. Barnets lungor förbereder sig inför den riktiga andningen. Kroppens viktiga organ och nervsystem fininställs. Underhudsfettet som det varit magert med tidigare har nu vuxit till och barnet ökar snabbt i vikt. Nu utvecklas även barnets förmåga att svettas.
Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.


MAMMA

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika, du kan läsa om tips för förlossningsbrev här.


PAPPA

Trygghet blir viktigare när man väntar barn och det är vanligt att man som par ser över sin ekonomi och sina försäkringar. Hur är det med hem- och livförsäkring? Ska barnet försäkras? Sådant måste ni ta ställning till själva. Prata redan nu om hur ni ska göra med föräldraledighet och uttag av föräldrapenning. Några vill ta ut ungefär lika. I andra familjer tar en part större delen. Motiven varierar.
Ni har möjlighet att börja ta ut föräldrapenning redan från 60 dagar innan förlossningen, men tänk på att om ni tar ut dagar innan födseln så har ni färre dagar att ta ut efter. Hör med försäkringskassan om vilka regler som gäller.


Mina tankar

Igår gick vi alltså in i vecka 32 och idag är det den 21:a april vilket betyder att det är exakt 2 månader till lillans BF datum, som jag skrev i tidigare inlägg. Tiden går kanske snabbare än man tror. Jag längtar massa men börjar känna nu att det är dags att göra de saker man vill innan lillan kommer. Jag ska planera in en shoppingtur till Charlottenberg hade jag tänkt med mamma, Johanna och säkert fler. Komma från stan någon dag och bara njuta. Förra året var vi iväg till kusten över dagen med mamma, moster, Johanna (kusin) och mormor. Då hade Johanna Elliot i magen :) Mysigt att göra något så, även om det bara är över dagen. Skönt att komma bort lite. Det kommer jag även tycka i sommar när lillan kommit ut och vi ska till GBG. Måste ju till Liseberg ;) Jag längtar verkligen tills pluttis kommer ut, men lite innan hon kommer måste jag göra.. ja, om så bara över dagen :)

Nu när jag är i vecka 32 är måttet runt midjan 93cm och jag har ökat med 11,4 kg i vikt. Jag börjar märka av att jag blir bredare om höfterna och även lite på låren. Jag kan ändå använda mina vanliga byxor och jeans men sådana jeans som suttit lite lite slappt är numer tajta. Men något märkvärt är det väl inte direkt eftersom jag som sagt fortfarande kommer i byxorna jag har här hemma. Vissa byxor har jag lagt undan eftersom de trycker så över höfterna och jag har då hellre några som är bekväma men vill verkligen inte gå runt i enbart leggings. Jag personligen tycker inte om att gå i det jämt utan vill gärna variera mig. Vi får väl se hur länge till jag kan ha mina byxor ;P haha.

Hur som helst så mår jag bra och har inga problem med värkar och så utan det är mest mycket sammandragningar (utan någon smärta) och en jäkla halsbränna. Halsbrännan är väl den som stör mig mest. Ja även min täta näsa som kommer ofta på nätterna när jag ska sova. Men det är inte mycket jag har att klaga över alls, så jag är nöjd att jag haft en så bra graviditet hittills som jag faktiskt haft! Nu hoppas vi att det håller i sig tills de ritkiga värkarna kommer och smulan ska ut! Så, hej hej vecka 32, du är välkommen!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0