Vecka 28

BEBIS

Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt och vikten ca 1,2 kg.

Det utvecklas och växer mycket snabbt nu. Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen. Hjärnan fortsätter att utvecklas och bildar nu alla veck och vindlingar som karaktäriserar en fullt utvecklad hjärna.

Håret på bebisens huvud blir längre. Man kan nu få en antydan till om bebisen vill komma ut med fötterna eller huvudet först. Bli inte orolig om det visar sig att den ligger med fötterna nedåt; det finns fortfarande tid för den att vända sig, och din läkare kan också försiktigt försöka vända på bebisen.


MAMMA

Nu går du in i graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade.

Under dessa veckor kan du räkna med en viktuppgång på ca 4,5-5,5 kg, där barnet utgör ca 3-3,5 kg (Självklart kan man gå upp mer än så den sista tiden). Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut.

Kom ihåg att prata med din partner. Även han kan behöva stöttning genom känslor och tankar.


PAPPA

Det kan börja bli tungt för din partner nu. Hon kan känna sig både otymplig och oattraktiv. Tänk på att det kan vara viktigt för henne att få höra vad hon betyder för dig, hur fin du tycker hon är och vad fantastiskt det är att ni ska bli föräldrar. Kom ihåg att det är viktigt att stötta varandra. Fråga gärna hur hon mår, visa att du bryr dig.


Mina tankar

Jag funderar allt mer på förlossningen som närmar sig med stora steg men som ändå känns så långt bort. Jag älskar hur jag kan känna hennes rörelser när hon trycker sig och fötter mot magens insida. Jag ser fram emot att ha henne hos oss. Jag kan känna ibland att det bara är jag som tänker på saker som ska ordnas men blir sedan påmind om att jag har fel om det. Jag antar att det är lite hormoner som pratar åt mig ibland, men känner mig ändå inte som ett hormon monster :P Så illa är det inte! Men jag mår annars toppen. Lite sammandragningar, ryggont vid vissa ställningar. Just ja, när jag böjer mig så har jag nu börjat tycka att magen är lite "i vägen". Lite kul ibland ändå, hehe!

Välkommen vecka 28! ♥


Kommentarer
Postat av: Emma

Grattis till ännu en vecka med er fantastiska bebis i magen :D <3

2011-03-23 @ 15:51:16
URL: http://emmsz.bloggplatsen.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0