Vecka 20

BARNET

Barnet är från huvud till stjärt ungefär lika stort som en honungsmelon. Alla foster är ungefär lika stora fram till vecka 20, sedan ökar skillnaderna. Fostret får nu det vita fosterfettet som ska skydda huden mot fostervattnet.
Vikt ca: 350 gram.


MAMMAN

Grattis, nu är halva tiden gången! Nu känner många att fostret rör sig i magen men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Ibland kan naveln puta ut. Det är inte farligt. Både den och magen åker tillbaka efter förlossningen. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Jämför inte med kompisen som är i samma vecka, det är så olika. Från och med nu växer magen däremot mer regelbundet eftersom barnet koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan. Nu behöver du också extra järn i kosten. Järn finns i blodpudding, kött, ärtor och bröd. The, kaffe och mjölk försämrar upptaget av järn medan frukt, grönsaker och rotfrukter förbättrar upptaget. De flesta gravida brukar rekommenderas tillägg av järntabletter från denna vecka. Hör med din barnmorska.


PAPPAN/PARTNER

De flesta kvinnor och män börjar fundera mer på sin relation till sin egen mamma och pappa. Du kan kanske prata med dina föräldrar eller far- och morföräldrar för att få deras historia. Kanske får du en annan bild av dina nära när du hört deras berättelser. Du kan kanske få svar på frågor och funderingar kring din egen uppväxt.



Mina ord:

ÄNTLIGEN ÄR DU HÄR VECKA 20!
Eftersom jag trodde att vi va lite längre än vi va så såg jag fram emot att gå in i vecka 20 veckan efter UL, men nu äntligen är riktiga vecka 20 här! Mitt nästa mål är vecka 25. Det känns lite roligare att sätta upp veckomål. Känns som tiden går lite snabbare då på något vänster. Dock får jag inte bara tänka på vecka 25 för då går det drygt, men om jag tänker vecka efter vecka och att vecka 25 är ett stort mål och de andra lite mindre så känns de som tiden går lite snabbare :) Som ni kan läsa där uppe så är hon lika stor som en honungsmelon nu, beroende på vilken melon du tittar på så börjar hon ju ändå bli lite stor nu :D Längden räknas alltid från huvud till rumpa.

Jag mår prima men är lite trött ibalnd men det förbättras antagligen nu när jag ska börja med järntabletter. Jag TROR att jag känt 1 eller 2 sparkar, men är inte helt övertygad om det än. Men är definitvt övertygad nu om att jag känt henne röra sig där inne! Lyckan är total!!!


Kommentarer
Postat av: Madeleine - Mamma till Lova

Åååh kära hjärtat!!! Det är så mysigt med sparkarna, speciellt i början när de kommer sällan och man blir alldeles till sig! Gud så underbart :D Och stort grattis till vecka 20, halvvägs, nu kommer det gå jättesnabbt ska du se :D



Jag, Micke och Lova ska iväg till branäs i början av Mars med min familj. Vi ska vara där tosdag-söndag men jag funderar på att åka hem några dagar innan och åka över till Karlstad för att träffa bland annat dig. Det är inget bestämt än, men jag återkommer :D PUSS!

2011-01-26 @ 09:46:17
URL: http://madeleines.se
Postat av: Josefine

Ohja Linda. Den är våran. Eller Markus rättare sagt. Bättre så ;). Så igår blev det handling till köket. :D Vi måste träffas snart !

2011-01-26 @ 10:47:05
URL: http://j0ssse.blogg.se/
Postat av: LUlluh

hey kusin. Hur får man så att det blir kategorier under headern så som du har? kram kram Lisen

2011-01-26 @ 13:05:38
URL: http://hottish.blogg.se/
Postat av: elena

kan fixa det sista på bloggen när som baaabe :) det var länkarna som krånglade va? ååh tack för att du finns, du och pluttan. me love u!

2011-01-26 @ 13:19:19
Postat av: emma

Vad mysigt Linda, nu är det inte sådär jättelångt kvar ändå! Tror tiden kommer gå fort, men det är väl bara mysigt och bra? ;) Vet att några vill ha ut den där lilla filuren i magen!



Kram <3

2011-01-26 @ 14:42:40
URL: http://emmis.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0