Ska jag baka paj ikväll tro?

Om jag åker till affären sen så ska jag nog köpa med så jag kan baka paj ikväll. Det är så himla gott med hembakad paj. Hallon/blåbärs paj blir det isf med god vaniljvisp. Låter gott va? :)




Gör paj du med! Jag har valt att göra med smuldeg, gott gott.
(Receptet hittade jag här)

Smulpaj - grundrecept

IngredienserDeg smulpaj:

Vetemjöl 1,5 dl
Havregryn 1,5 dl
Strösocker 2,0 msk
Smör el. margarin 100,0 gram
Pajform (22-25 cm)

Fyllning:

Frukt eller bär 500,0 gram
Strösocker 0,5 dl
Potatismjöl 1,0 msk


Blanda smulpajsdeg:

Enklaste sättet:

Smält smör i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.

Med rumsvarmt smör:
Häll ingredienserna i en skål. Finfördela med gaffel eller knåda med fingrarna.

I matberedare:
Använd kniven. Dela kylskåpskallt smör i bitar. Mixa allt till grynig massa.

  1. Sätt ugnen på 225°C.

  2. Lägg bär eller skalade och skivade frukter i en ugnssäker form (behöver inte smörjas). Strö över socker och potatismjöl (om bär).  Strö smuldegen över.

  3. Grädda mitt i ugn i cirka 15-20 minuter, tills smuldegen fått fin färg.

Kommentar

Havregrynen i smulpaj kan ersättas med vetemjöl. Ett alternativ är att trycka ut degen i formen och lägga bären ovanpå, vilket är det vanliga sättet när man gör en traditionell bärpaj med pajdeg (som är mindre smulig). Potatismjöl behövs om saftiga bär för att torka ur fukten.



/Linda


Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag brukar i vanliga fall inte,tycka om smulpaj m bär,men lite lockande såg det ut att va iaf ;p



Linda..har du smakat den nya carte dor m muffins?

Jag gjorde det igår,det va ingen bra kombination m muffins i..men chokladsåsen va mums filibabba!och glassen va också god såklart :)



Lycka till m smulpajen! Hoppas den blir bra och god ;) /seema

2010-05-26 @ 15:36:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0