Vecka 36 - wiho!

BEBIS

Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha och bebisen rör sig inte lika mycket som den gjort tidigare. Detta kan verka oroande men så länge du kan känna den röra någon eller några gånger sig varje dag så finns det ingen orsak till oro.

Vikt: Ca 2,7 kg
Läng: Omkring 34 cm från huvud till stjärt
och omkring 48 cm från topp till tå


MAMMA

I slutet av denna vecka anses du fullgången och bebisen kan i princip födas när som helst från denna tid. (Mellan 37 och 42 veckor räknas graviditeten som fullgången – innan 37 veckor anses bebisen underburen och efter 42 veckor överburen.)

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ. Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.


PAPPA

Du har väl läst artikeln om Pappans / Partnerns roll vid förlossningen? En artikel med bra tips till dig som undrar hur du kan finnas till hands på bästa sätt under förlossningen.

"Att vara med om en förlossning är en stark upplevelse även för dig som pappa, partner eller medföljare. Det är lätt att känna sig hjälplös, men det finns mycket du kan göra vid förlossningen för att få den födande kvinnan att må bättre. Du är en viktig person för henne när barnet ska födas.

Det bästa du som pappa & partner kan göra när förlossningen väl sätter i gång är att finnas till hands, berömma, stötta och lugna den födande kvinnan."

Läs hela artikeln HÄR!


Mina tankar

Som jag skrev förra veckan så känns det som om vecka 36 är stort, har även bärjat känna så för vecka 37. Då känns det verkligen som att det inte är långt kvar alls. Jag längtar massa och vill ha ut henne nu, men vill hinna med lite innan hon kommer också, som shoppingdagen exempelvis. Har även lite jobbdagar i början på Juni jag vill köra innan de är dags för BB och bebis ;) Men ja man vet ju aldrig, hon kan ju vara envis och vänta hela juni ut. Hon är ju beräknad den 21 juni men man får ju gå över 2 veckor innan igångsättning. Men jag ska försöka att göra allt för att slippa gå över :P hehe. Hört att man inte kan påverka kroppen så utan bebisen bestämmer själv när den vill ut men något måste man ju kunna göra tycker ja? Tips? :) Nåja, jag har en dum halsbränna och bräjar känna lättare nu i ryggen hur det gör ont om jag sitter still för länge i samma ställning. Ibland är det lite tungt och ja just ja, jag har vattenfyllda fötter och händer. Tjusigt? Knappast, men skönt att det är sådant som förvsinner när pluttan kommer ut. Hon är fortfarande väldigt livlig i magen tycker jag och vissa dagar är det som om hon är riktigt uttråkad och försöker ta sig ut genom skinnet, men det är bara mysigt och jag ska passa på att njuta ordenltigt av hennes rörelser och magen nu innan det är försent. POFF säger det så är hon här hos oss!


Kommentarer
Postat av: Anna

Åhh vad härligt snart har ni eran bebis här!

Som du skriver jätte svårt att få igång om hon inte vill ut, är du mogen ? har Bm känt på tappen?

jag har blivit igångsatt med ett av mina barn ( inte första) i v 42+4, fast då var jag mogen så det gick ganska fort. Här tjatade jag för kung och foster land men dem vägra sätta igång utan såg att det skulle ske naturligt vilket jag nu i efterhand förstår varför =)

VET FÖRRESTEN MÅNGA FÖRSTFÖDERSKOR SOM FÅTT NÅGOT TIDIGARE MED SÅ HON KAN NOG KOMMA NÄR SOM =)

2011-05-19 @ 07:03:07
Postat av: ida

går du över två veckor så föds pluttisen på min födelsedag, DE DU ! ;) men vi hoppas att du slipper vänta så länge! <3

2011-05-19 @ 16:38:46
URL: http://stjarnoga.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0