Vecka 33

BEBIS

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Om du är förstföderska, kanske bebisen vänder sig nedåt denna vecka och placerar huvudet mot livmoderhalsen. (Detta händer i ungefär hälften av alla förstagångsgraviditeter.) Om du är omföderska, är det vanligt att detta inte sker förrän sista veckan innan bebisen föds – och i vissa fall inte förrän förlossningen börjar.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.


MAMMA

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.


PAPPA

Väntar ni ert första barn kan det vara lärorikt att få komma på en förlossningsföreläsning några veckor innan det är dags. Det kan också göra att ni känner er tryggare och säkrare inför förlossningen. Alla runt omkring er har sina egna tankar och berättelser om förlossningar. Det är bra att lyssna på och diskutera med andra men det är även bra att lyssna till dem som jobbar med förlossningar och nyförlösta dagligen för att få en annan bild av verkligheten.


Mina tankar

Då var vecka 33 här då. Om två veckor går vi in i vårt lilla mini-mål, alltså vecka 35. Tiden bara rullar fram nu och det känns som det går riktigt fort nu. Dock kommer det väl säkert gå jättesakta de sista veckorna kan jag tänka mig. Men ändå, nu är det inte långt kvar tills hon är här med oss. Jag satt igår och skrev i min gravid bok som jag har. Där får man fylla i vecka för vecka om hur man mår och lite annat. Det va även en ruta för pappas tankar om förra veckan. Krikke sa till mig att han har inte så jättemycket tankar mer än att han bara väntar på att hon ska komma! Va så härligt att höra :) Tvivlar inte en sekund på att det kommer bli pappas lilla favvotjej! ♥ Nästa BM besök är om en vecka.


Kommentarer
Postat av: Seema, Mamma till Elvira och Leon

Den bilden på magen, hade kunnat vara din mage ju.

din mage ser ju nästan så fin ut, om inte finare. jag menar, vad mer kan inte önska sig.. än en sån fin mage som du har :) jag hade varit glad, om jag hade haft en sån fin mage som du har ! vet inte om alla känner sig bara "smäll-feta och inte fina" och tittar på alla andra, å önskar sig en finare å mysagare gravidmage, som verkligen ser ut som en sådan också..



har förresten lagt ut bilder på mina gravid-

magar. kika in, om du vill ! dem är inte alls lika fina magar, som dig !

Min ser inte alls fin ut nedtill :( kanske är för jag inte är så jätte smal.. men dem är i alla fall lite finare upptill, en nertill i alla fall. mm..

på dej ser man ju liksom, att du är en smal tjej, sen innan. det ser man ju inte på mig, precis ! ser bara almännt tjock å klumpig ut typ :p som en "anka" eller nåt ungefär :) som min man sa: "du gick som en anka, när du va gravid ;)" och det tackar man för, haha ;) men det va ju sant =) hehe. aa. man skulle ljuga, om man sa något annat :)

2011-04-27 @ 13:39:00
URL: http://seemalundback1.bloggplatsen.se
Postat av: emmi

Åh :D grattis igen Lindis och Krikkis! :D Längtar tills hon kommer :D

2011-04-27 @ 20:11:34
URL: http://emmi.devote.se/
Postat av: fia

jamen snart ska du ju packa också!:D

känns så konstigt att ha två väskor som står där och bara väntar liksom.. :p

2011-04-27 @ 20:46:45
URL: http://josefinefia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0