Gravid - vecka 31

BEBIS

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.


MAMMA

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.


PAPPA

Har ni funderat över var ni vill att barnet ska födas? De flesta blivande föräldrar föredrar den klinik som ligger närmast. En del par vill föda hemma i sin trygga miljö. Viktigt är då att man diskuterar detta i god tid med sin förlossningsavdelning. Det är långt ifrån alla som ställer upp vid en hemförlossning.

Fortsätt prata med din partner om hur du känner inför bebisens ankomst. Glöm inte att ni är två om detta och att din åsikt väger lika mycket som mammans i barnets ankomst. Förlossningen är självklart något för er att gå igenom tillsammans även om mamman får ta det tyngsta i det. Du gör rätt då som stöttar och hjälper henne genom smärtorna. Kom då också ihåg att detta är en upplevelse ni ska uppleva tillsammans.


Mina tankar

Ja ni, nu va vi i vecka 31 då :) Jag har räknat ut att det är ungefär 9 veckor kvar till BF. Några i min närhet har redan börjat gissa på datum, längd och vikt. Tycker det är jättekul att se hur de gissar och tror sig fram om vår lilla sessa. Jag älskar att krikke har börjat känna mer på magen nu efter hennes rörelser och när han känner de så skrattar han till och jag blir verkligen lycklig när jag hör hans skratt och hans glädjande "Oj" som kommer från honom när T gör någon rörelse hårt eller väldigt tydlig. Att de är dessa två människor som blir min familj är helt underbart. Längtar mycket tills vår bebis kommer ut så vi får se hur hon ser ut och vem hon är! Detta är fruktansvärt spännande och jag längtar bara mer och mer.

Jag borde börja njuta mer av sömnen jag får nu, misstänker att det är slut med det om några veckor ;) MEN vad gör det, jag kan sova när hon sover eller när krikke vill ha lite egentid med sin dotter. Så småningom kommer ju även hon in i sovrutiner, även om det kan ta ett tag :)



Tänk va stor hon är i magen nu egentligen, iaf mot vad hon varit :)


Kommentarer
Postat av: Emma

Herre gud! Tänk att ni kommit så långt i graviditeten redan! Minns det som igår när jag messade "Varför skriver du vi istället för jag?!?!?!!!?" när Krikke fyllde år :D Haha!



Hoppas man ser dig i helgen! Pusss

2011-04-14 @ 09:15:46
URL: http://fatsuit.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0